SONCE in 3. ENERGIJSKI CENTER

Astrološko energijo 3. čakre povezujemo s planetom Sonce in s 5. astrološko hišo ter vsemi planeti, ki se nahajajo v njej kot tudi z znamenjem ognjenega Leva in vsemi planeti , ki se nahajajo v njem.V sanskrtu 3. center poimenujemo Manipura, kar pomeni »mesto draguljev«, ki sta samozavest in zaupanje vase. S tem, ko ju v sebi osvetljujemo in odkrivamo krepimo svojo zavest, svoje središče moči, ki nam podarja trdnost, notranjo moč in aktivnost. Element tretje čakre je ogenj, zato jo nekateri imenujejo tudi ognjeno središče. Element ognja se na telesni ravni izraža kot telesna toplota. Center upravlja z našo energijo in z njo oskrbuje prebavne organe, kar je izrednega pomena za trdno in dobro zdravje. Deluje kot transformator energije, ki prano, ki jo dobimo s hrano pretvarja in z njo oskrbuje fizično telo. Skozi solarni pleksus krepimo svojo individualnost. Sončni center je izvor zdravja, vitalnosti in samozdravljenja. Hrana, ki jo uživamo, s pozitivno in čisto vibracijo je izrednega pomena tako za krepitev tega centra kot celostno za psihofizično zdravje.

Element ognja pomeni tudi prvo iskrico, iz katere izvira življenje. Čustva, povezana z ognjem so veselje, radost in naše navdušenje nad življenjem. Presežek ognja lahko povzroči vznesenost in nemir, pomanjkanje ognja pa apatijo, strahove, bolezni v območju srca, nemir v srcu, bojazljivost. Duševne motnje povzročajo zastoji energij v tretji čakri in se na telesni ravni izražajo kot prebavne težave.Barva, povezana z ognjem je rumeno-rdeča. Ogenj je vroč, njegov zvok pa je zvok HOOOO, ki krepi spoštovanje, samozavest, skromnost, ljubezen in veselje ter odpravlja aroganco, sovraštvo, nepotrpežljivost, ihto, muhavost in vznemirjenost.

Tretji center je naše notranje sonce, ki sveti v telesu. Ko stopamo na sončevo razvojno pot gremo skozi različne čustvene in mentalne manifestacije, ki nam pokažejo kje se nahajamo.Prvi nivo je ne moč … Za vsak uspeh, za vsako realizacijo je najprej pomembna notranja vera, da smo sposobni obvladati in doseči zastavljene naloge. Glede na energijo prav 3.centra vsakega posameznika je odvisna njegova vera vase, samozavest in samozaupanje. Na osnovi te energija oseba oceni, ali je sposobna ali ne za realizacijo naloge. Osebe z nizkim samozaupanjem se običajno niti ne lotijo naloge, prej obupajo, ker ne verjamejo vase. Taka oseba občuti nemoč in obup. V energijski čakri Sonca se na prvem nivoju razvija ego, ki je nujno potreben za zdrav razvoj kot so otroku potrebni starši, ki ga varujejo in usmerjajo, dokler ne odraste. Adolescenca je čas, ko oseba odrašča in razvija svojo osebnost, svoj ego. To je prehodni čas, ko je potrebna ločitev od staršev za osebno neodvisnost. V zdravih odnosih starši ta odnos podpirajo, da najstnik lahko formira zdrave egostrukture.

Primanjkljaj energije v tretji čakri je posledica zlomljene volje, kar pomeni tudi primanjkljaj razigranosti in spontanosti. Največkrat se pojavi kot posledica kritiziranja staršev, ki najstniku vsiljujejo svoja prepričanja in mu dobesedno zlomijo voljo. V odraslosti te osebe težko sebe postavijo na prvo mesto, težko postavljajo meje, so pasivne in inferiorne. Rešitev je v aktivnosti v socialnih krogih, kjer uspeh, potrditev povrnjeno izgubljeno voljo in polnijo tretjo čakro z ognjeno, vitalno energijo.

V nasprotnem primeru, se oseba s presežkom energije v 3.čakri s težavo adaptira, se težko vključuje v socialne, prijateljske kroge, ker ne zna sprejeti avtoritete ali kakršnih koli pravil.Značilen stavek je »Meni ne bo noben govoril kaj in kako naj delam«.Če starši dopustijo svobodno odraščanje najstnikov v svobodne osebe, potem so meje jasne in zdrave, oseba nima problemov z avtoritetami, s pravili, z moralo ter je spontana v izražanju sebe in svoje volje ter potreb, je kreativna in vesela. Če je identiteta v adolescenci zatrta, jo bomo v življenju iskali kasneje okoli 40. leta v času »krize srednjih let« ali v času Kironovega povratka okoli 51. leta ali v času drugega Saturnovega povratka okoli 58. leta.

Pretok energije v sončevem centru je pomemben, da osmislimo svoje poslanstvo, svoj življenjski smisel obstoja in razvijemo notranjo moč, voljo in zadovoljstvo sami s seboj.Drugi nivo je po moč…V tej poziciji gre pri osebi za iskanje pomoči zunaj sebe. Globoko v sebi posameznik ve kaj je prav, vendar nima pravega zaupanja vase, zato ni sposoben, nima dovolj notranje moči, da bi sledil sebi. Rešitev je v zaupanju sebi, v graditvi samozaupanja, brez potrebe in odvisnosti od zunanje potrditve. Tretji nivo je zunanja moč … Gre za nepravo moč, ki se izraža bolj kot neke vrste ponos. Moč, ki nima izvora v notranjosti in sloni na nekaterih zunanjih, statusnih ali materialnih simbolih. Osebe na tem nivoju so zelo ranljive in stalno v obrambnem položaju, ker ščitijo svojo zunanjo sliko, lažno predstavo o sebi, ki njihova lastna. Je samo ponos, ki nima veze s pravo notranjo močjo. Osebe hlepijo po tem , da so glavne, popularne, da imajo družbeni status, slavo…itn.. Primanjkuje jim empatije, so povsem gluhe za potrebe drugih ljudi. Obstaja nevarnost, da zdrsnejo na nivo sramote in ponižanja, v kolikor izgubijo svoj status, zunanjo moč in ponos, kar jih lahko pripelje tudi v samomorilna dejanja. Četrti nivo je notranja moč Za prehod iz zunanje moči na četrti nivo je potreben pogum. Na tem nivoju oseba ne potrebuje več potrditve drugih ljudi, ker je ozaveščena , da je vsa vrednost v njemu, živi in gre po poti svojega Sonca, ki predstavlja notranjo moč, osebno vrednost , samozaupanje in veselje, radost do življenja. Za tako osebo je vse mogoče, je v polni povezavi s sabo, s svojim bistvom in živi življenje na nivoju poguma in hrabrosti. To so ljudje, ki s svojim zgledom, primerom in življenjskimi izkušnjami inspirirajo druge ljudi, so jim zgled. Za četrti nivo, nivo notranje moči so potrebni jasni cilji, načrti in zaupanje, da jih lahko uresničimo. Samozaupanje in občutek, da smo vredni uspeha in smo na pravi poti. Nobenemu od nas ni dano, da bi brez razvoja in vztrajne postopne rasti, skupaj s padci, vzponi ter vsemi popravnimi izpiti, lahko uresničeval svoje poslanstvo. Ločimo med oholostjo in ponosom na eni strani in med resnično notranjo močjo na drugi strani, ki je podprta s pogumom in odprtostjo osebe, ter vodi k osebni rasti.

TEHNIKA JUTRANJEGA VDIHAVANJA SONCA in požiranje sline je enanajbolj zdravilna in obnovitvena energija. Opazujemo kako sonce vzhaja izza obzorja in ob pogledu vdihnemo sončno energijo v svoje telo, ter pri tem pogoltnemo slino v trebuh, v svoj izvor. Ženske ponovimo 6 – 9x, moški lahko večkrat. Slino proizvajamo tako, da z jezikom nežno masiramo dlesni v levo in desno stran. Slina največji zdravilni eliksir. Če ne moremo v naravo se kjerkoli že smo obrnemo proti vzhodu in delamo to vajo. TEHNIKA TREBUŠNEGA DIHANJA ob kateri se ob vdihu trebuh rahlo dvigne in izboči, ob izdihu pa usahne proti križu. Delamo v ležečem položaju, noge so rahlo narazen, roke položimo na trebuh.

JOGIJSKA VAJA MAČKE je odlična za učenje trebušnega dihanja, pospešuje prebavo, poleg tega pa prispeva k gibljivosti hrbtenice in lajša menstrualne težave.

MASAŽA TREBUHA..s kazalcem in sredincem masiramo v nežnih krogih od popka navzven 36 x v smeri urinega kazalca ( pospešuje prebavo ) in v nasprotni smeri odpravlja drisko.

SONČENJE TREBUHA vsak dan za 15 do 20 min me 11 in 15 uro, ker s tem aktiviramo ta center, ga pregrejemo.

Preberi si članek iz revije KARMA