Search
  • Sergeja P. Traven

POMLAD in obdobje energije LESA ter organa JETERVstopili smo v obdobje pomladi in s tem se je rodila energija lesa. Voda ustvarja les. Pomlad predstavlja novo rojstvo, ki pride s spomladanskim enakonočjem. To je energija rojstva, obnove, čas novih začetkov in vizije celotnega cikla.

Preobrazba Čija v naravi skozi letne čase se odraža tudi v človeških telesih, skozi oblikovanje med seboj povezanih organov. Element vode, ki ustvarja les, je povezan z energijo ledvic, mehurja in hormonskim sistemom. Ta energija je izrazna v zimskim časom, ki je namenjen počitku, revitalizaciji in nabiranju moči za nov začetek, ki prihaja s pomladjo in energijo jeter. Če človek upošteva ritem narave, potem nima težav na na fizičnem, ne na duševnem nivoju slediti tem prehodom in se jim prilagajati. V današnjem času žal ni tako, ljudje preveč živijo izven sebe, v materialnem svetu, pa tudi ritmi narave so v neravnovesju, saj se zemlja vedno bolj upira vsem posegom in pustošenju njenih dobrin.

Ker si skozi obdobje zime ne vzamemo dovolj časa za počitek, ne upoštevamo pravil narave, premalo spimo, jemo preveč in nepravo hrano, energija vode, ki požene pomladni les izteka, namesto, da bi se množila.

Zima je čas, ko posejemo seme globoko v zemljo, v največjo temo, ga zalivamo in spomladi vzklije, čez poletje dozoreva in jeseni je plod. Potem se cikel ponovi. Potrošniška družba človeka odtujuje od tega ritma in naravnega procesa od setve do ploda. Skozi celo leto je eno samo hitenje brez pravega fokusa, zato je pomlad naporna, ker iz semena, ki ga nismo posejali in zalivali čez zimo, ne more nič zrasti. V psihološkem smislu to pomeni temne misli, depresije, anksioznosti oz. z eno besedo enostavno ni energije za nov začetek.

Priporočljivo je, da gremo pomladi zgodaj spat in zgodaj vstanemo ter gremo na sprehod, da se naužijemo nove sveže jutranje energije ter vdihnemo energijo sonca. Kot se pomladi odpirajo popki prvih pomladanskih cvetic, je tudi za ljudi čas, da se fizično in čustveno odpremo, postanemo bolj aktivni in sproščeni. Razvijamo jasnost, dobroto, ravnodušnost in mirnost.

JETRA KOT GENERAL IN ŽOLČNIK KOT POROČNIK

Energija lesa je v telesu povezana z jetri (jin) in žolčnikom (jang) ter živčnim sistemom. Jetra so v organizmu general zato, ker so odgovorna za vzdrževanje telesnega obrambnega sistema in skrbijo za krvne zaloge. Poleg tega uravnavajo tudi živčni sistem. Zdravstveno stanje oči, nohtov in kit je odraz stanja jeter. Jetra, ki prevzemajo funkcijo generala, skrbijo za načrtovanje, žolčnik pa je poročnik, ki odločitve izvaja v praksi.

POMLAD JE ČAS, KO KREPIMO JETRA...zdaj je torej pravi čas, da se posvetimo njihovi krepitvi.

Spomladanska utrujenost je znak, da je jetrna energija zmanjšana, zato jo je dobro nadomestiti s pravo hrano in počitkom. Ne z razstrupljanjem, temveč s krepitvijo, saj bomo na ta način podprli naravni proces regeneracije in jetrom pomagali, da strupe lažje predelajo in izločijo iz telesa.

Če je delovanje jeter v neravnovesju, povzroča določene zdravstvene težave, ki se najmočneje izrazijo v spomladanskem času. To so večinoma avtoimunske bolezni v povezavi s kožo (ekcemi, luskavica, prhljaj, izpadanje las, mastni lasje …), težave z žolčem in jetri, bolečine v sklepih (revma, artritis, artroza), mišicah in kosteh, težave z očmi (solzenje, meglen vid) itn. Izvor težav izhaja iz obdobja zime, kateremu pripada energija vode in organ ledvice. Čas zime je namenjen počitku, spanju, regeneraciji in obnovi. V kolikor si človek ne vzame časa za počitek (se ne regenerira), ga čaka naporen prehod v pomlad, tisto počutje brez energije, ki mu pravimo spomladanska utrujenost.


Temelj reševanja in krepitve organov in telesa nasploh je vsekakor pravilna prehrana. Vanjo je treba dodati živila, ki jetra krepijo, in iz nje odstraniti tista, ki jim škodijo.

Vsa zelena hrana vpliva na jetra blagodejno in zdravilno. V prehrano zato vključimo alge, regrat, špinačo, koprive, rukolo, artičoke … Dodajajmo več kurkume in si pomagajmo s čaji ali drugimi pripravki iz pegastega badlja. Priporočljivo je, da do konca maja (do začetka poletja) izločimo iz prehrane sladkor, čokolado, mleko in mlečne izdelke, kruh in citruse.

Večerja močno vpliva na vitalnost našega organizma, najbolj ravno spomladi, ker je to letni čas jeter, ki morajo prebaviti in izločiti vse v sebi uskladiščene toksine in vsakdanje obloge oz. odpadke, ki jih dobijo iz črevesja. Priporočljivo je, da se »obračamo« po soncu tudi v prehrani in ob njegovem zahodu zaključimo s prehranjevanjem, da organom omogočimo dobro prebavo in regeneracijo preko noči.

Barva, ki simbolizira in uravnava jetrno energijo, je zelena. Vse, kar je zeleno – od hrane do oblačil – ugodno vpliva na jetra. Energija pomladi, je zelene barve, ko vsa narava ozeleni, ko se vse prebudi. Zato je pomladi še posebej priporočljivo veliko gibanja in uživanja v zelenem okolju narave.

Čustvo, ki ga povezujemo z jetri je jeza. Predvsem gre za prekomerno delovanje jetrne energije, kar pomeni, preveč krvi v jetrih in zgornjem delu telesa. Od tukaj tudi pregovor, da nam gre nekdo zelo na jetra, smo jezni nanj, nam dviga pritisk v glavo. Ob jezi se energija dvigne v glavo, zato lahko pordimo v obraz in dobimo rdeče oči, pogosto je vid meglen in nejasen.


Zdravilni zvok za jetra je »ŠŠŠŠŠŠ«.

Kadar želimo sprostiti jezo ali uravnati energijo jeter, izvedemo naslednjo dihalno vajo. Z vdihom dvignemo roke nad glavo, jih prepletemo, desno roko iztegnemo še malo bolj, tako da izravnamo desni del trupa. Potem izdihnemo zvok ŠŠŠŠŠŠ v tem položaju. Tiho, brez naprezanja. Spustimo roke, se sprostimo in ponovimo trikrat do šestkrat. S to vajo uspešno preprečimo vzburjenje, ki nas prisili, da bi presežno jetrno energijo izrazili z vpitjem. Ko smo razburjeni, ne vpijmo in se pomirimo z zvokom ŠŠŠŠŠ. Če te možnosti nimamo, ga lahko skoraj neslišno izvajamo kjerkoli in deluje. Od časa do časa pa si lahko privoščimo tudi vpitje na samem v naravi, npr. v gozdu. Odleže in je zdravilno!! Šumenje slapov samodejno sproža prečiščevanje v naravi. Šumi pa tudi veter in krošnje dreves....pa še kaj...

Stari zapisi jetrom pripisujejo sposobnost načrtovanja, žolčniku pa sposobnost odločanja. Ko sta organa zdrava, lahko se lahko izrazimo pogumno in odločno. Energija lesa v nas, v naših jetrih nam daje moč, da se premaknemo naprej z vizijo in odločnostjo, da stvari izpeljemo do konca. Pomemben je začetek, začetni ogenj, iniciacija, prvinska akcija, ki jo astrološko povežemo tudi z energijo prvega zodiakalnega znamenja Oven. Vladar znamenja Oven pa je povezan tudi s prvim energijskim centrom ali čakro in s planetom Mars.

Čas v dnevu, natančneje ure dneva povezujemo s kroženjem življenjske energije skozi telo. Energija Či potuje skozi organe in družine organov v intervalih na vsaki dve uri. V enem dnevu, v štiriindvajesetih urah se jih zamenja dvanajst, enako kot je dvanajst meridijanov, dvanajst ozvezdij na nebu in dvanajst astroloških hiš. Vse med seboj je povezano, vesolje in energije v njem delujejo celostno.

Energija žolčnika, se polni med enajsto in eno ponoči (zato je zadnji čas, da končamo s hranjenjem tri ure prej, torej ob osmih zvečer, da se žolčnik lahko regenerira), jetra pa naprej med eno in tretjo uro zjutraj.

Nočno zbujanje v tem času nas opozarja na zastoje energij oz. na bolezni teh organov. Energija jeter zaniha, ko ne zmoremo več discipline (vstajanje, hranjenje, delo …), ko nismo več osredotočeni in ne načrtujemo. Večji kaos ko imamo, več je problemov v jetrih. Jetra so kot detonator – sprožijo, da telo zaživi, da se zgane. Če jetra delujejo slabo, ogrožajo vranico, ki zagotavlja konstantnost, a ta je porušena, če vlada kaos. Občutljiva, ranjena vranica se prepozna po hitro nastalih modricah in podplutbah in po nerodnosti (stvari nam letijo iz rok).


Sposobnost, ki je povezana z elementom lesa je načrtovanje, odločanje in vrednotenje , z eno besedno sposobnost nadzora ali kontrole . V današnjem času se ljudje vse preveč pehajo za uspehom, za pozicijami v družbi, v socialnih krogih,….vedno »biti prvi«. To pomeni pretirano funkcijo nadzora in prekomerno delovanje jeter, kar se odraža skozi jezo, razdražljivost in nezadovoljstvo. Ni spontanosti in sproščenosti, da se lahko rodi kreacija, simbolizirana z energijo pomladi, ki prinaša zadovoljstvo in notranji mir. Na fizičnem, telesnem nivoju govorimo o koordinaciji, nadzoru nad gibi, ki ga izvajajo mišice in kite. Močna jetra imajo denimo športniki, katere motivira želja po zmagovanju. Cena zmagovanja pa terja svoj davek skozi poškodbe,v velikih primerih poškodbe kit in mišic. Mišični krči so tudi povezani z izčrpano jetrno energijo.


Okus, ki pripada elementu lesa, je kislo. Če so jetra močna, potem se odsvetujejo kisli sadeži, predvsem citrusi, tudi ananas….itn, skratka izločimo iz prehrane vse kislo. V nasprotnem primeru šibkih jeter, pa je kisla hrana priporočljiva in koristna.


Živila, ki jih uvrščamo pod element lesa: pomaranče, ananas, rabarbara, kivi, mandarine, kisla jabolka, granatno jabolko, limone, jagode, brusnice, paradižnik, pšenica, pira, čemaž, peteršilj, kisle kumarice, kislo zelje, kislo mleko, skuta, jogurt, kis, piščanec in sveži sir. Kot smo že zapisali, če so jetra močna, je priporočljivo z jedilnika odstraniti vse kislo, in obratno, pri šibkih jetrih pomaga kisla hrana.

Smer neba, ki jo povezujemo z elementom lesa, je vzhod. Veter, ki piha z vzhoda, je škodljiv za jetra. Vzhodni veter pogosto piha spomladi, poškoduje lahko jetra, pa tudi vrat in grlo.


Čutni organ, ki je povezan z elementom lesa, so oči. Ostala tkiva v povezavi z jetri pa so nohti, kite, ligamenti in živci. Jasen vid pomeni zdrava jetra, saj za prepoznavanje in uvajanje novosti ( pomlad) potrebujemo jasen pogled na svet.


ČLOVEKOVE ZNAČILNOSTI, POVEZANE Z ELEMENTOM LESA

Človekova čista in zdrava energija, ki upošteva največja učitelja sonce in luno, pravilno prehrano, počitek in gibanje v naravi, se lahkotno, spontano prilagaja letnim časom in tudi raznovrstnim novim življenjskim izzivom.

Obstaja devet aksiomov življenja, ki jih lahko imenujemo tudi tvorci zdravja. To so dihanje, spanje, umiritev uma, čustvovanje, gibanje, prehrana, spolnost, dnevni ritem (ob pravem času delamo prave stvari) in povezanost z naravo glede na letne čase.

Če človek ne skrbi zase in za svojo energijo, če gre prevečkrat preko sebe in začne porabljati svoje rezerve, hitro izgubi nadzor nad sabo, je nagle jeze in v trenutku izbruhne že za malenkostne probleme. Rdečica na obrazu je izraz jeze in prekomerne jetrne energije, ko toplotni grelec ne more več pretvarjati toplote. Vročina je v zgornjem delu telesa, medtem ko so noge in roke hladne. Če pa človek ne raste več, stagnira, kar vodi v stanja, kot so različne oblike ohromelosti in otrdelosti. Sklepi postanejo togi, negibni, lahko se razvije artritis ali artroza. Človeku, ki uživa skromno ali nezdravo, na primer hitro pripravljeno hrano in ni deležen dovolj sončnih žarkov, sledijo težave s hrbtenico, ki je naš nosilni steber. Ko je pri človeku načeto zdravje hrbtenice, se kopičijo težave v okončinah in pojavi se neusklajenost gibanja.

Z jutranjim soncem si umijem telo, z večerno luno si oblikujem telo, z božansko vodo-slino očistim in nahranim vse organe v telesu.

192 views

​© 2019 by Studio Alef design. Vmesnik Wix.