Mars in prvi energijski center

Prva čakra se originalno imenuje Muladhara čakra( mula = korenina, izvor, bistvo; adhara = osnova, temelj)

Podobno kot ustvari telo matere osnovne pogoje za rast zarodka, predstavlje muladhara čakra temelje in izhodišče za naš duhovni razvoj. Korenska čakra je temelj, iz katerega se vzpenjamo po lestvi čaker, je korenina, iz katere črpamo hrano za naš duhovni razvoj. Prav iz tega razloga in ker leži na najnižji točki hrbtenice, tudi nosi ime » korensko središče«.
Običajno občudujemo cvetove rastlin, a le redko se zavedamo korenin, ki so skrite v temi zemlje. Prav korenina pa predstavljajo temelj vegetacije, kjer rastlina črpa hrano in moč, da prodre skozi mračno zemljo in se v rasti vzpne prosti soncu, daje cvetove , sadove in semena.


V muladhari čakri je zakoreninjena kundalini šakti – duhovna energija. Vendar je ujeta v globok, skoraj negiben spanec. Šele, ko razvijamo uspavan potencial kundalini energije, se lahko prebijemo do svetlobe spoznanja in znanja ter duhovno rastemo, se samouresničujemo.

V korenski čakri počivajo karme naših prejšnjih življenj, iz njih izhajata tako sreča kot nesreča v našem sedanjem življenju. Korenina predstavlja za osebo oz. za natus njegovo družino, prednike, dom, kjer živi, kraj, državo. Vse to je prva naveza, ki jo natus vzpostavlja s poljem svoje energija = terotorialna naveza, čeprav kot sem že omenila segajo korenine veliko globlje v preteklost, v karmo vse do središča, ki se že povezuje s Plutonsko energijo.


Identiteta : fizično telo

Osnova potreba : potreba po fizični eksistenci in materializacijo

Osnovni problem : strah

Lokacija na telesu: najnižja točka hrbtenice-dno hrbtenice

Povezanost v telesu: trtica, anus, rektum, ishiadični živec, noge, stopala, nadledvične žleze

Barva: rdeča

Element: zemlja, ker ima največjo gostoto in najpočasnejšo vibracijo

Funkcija :obstanek, preživetje v materialnem življenju realnosti, sposobnost materializiranja ( hrana, dom, zdravje, denar,…), povezava s svojim »plemenom«(družina,..) skrb za fizično telo in zdravje ter vzdržljivost,fizična moč.


Marsov energijski center je temelj vseh ostalih energijskih centrov in njegova osnovna funkcija je, da ureja, odgovarja in balansira vse impulze, ki bi lahko ogrožali preživetje osebe. Iz tega centra je oseba povezana s svojimi najstarejšimi zapisi, spomini in instinkti v možganih, kot smo že rekli s svojo preteklostjo, karmo, lahko rečemo tudi z usodo. Karmo in usodo povezujemo s planetom Saturna, ki v sistemu energijskih centrov prestavlja sedmi center, na vrhu glave. Marsov center je v ravnotežju, ko je povezan s sedmim Saturnovim centrom, ki daje osebi stabilnost in prizemljenost. To je posledica Marsove eksaltacije v Kozorogu, kateri vlada Saturn.
Posameznik je v stanju sproščenosti in umirjenosti, ki so kot predpogoj za uresničevanje, zadovoljevanje vseh ostalih življenjskih potreb, ko je doseženo minimalno ravnotežje preko energije Marsa: Proučimo pozicija Marsa, njegovo vladavino, prvo hišo v horoskopu, vladarja prve hiše, vse planete v Ovnu in njihove aspekte.


Marsov center je odgovoren za fizično, materialno preživetje, gre za nagonski, lahko rečemo živalski instinkt po preživetju ( začetek zodiaka). Vsakokrat, ko so je ogroženo življenje, ko so ogroženi osnovni življenjski pogoji za preživetje, se aktivira Marsov center, prvi energijski center, katerega psihološki odziv lahko preverimo v astrološki karti. Najosnovnejši in najpogostejši sprožilec neravnovesja in boja za preživetje je strah. Čim oseba zazna ogroženost se sproži adrenalinski mehanizem kot energijska injekcija, ki organizem pripravi za osnovni dve reakciji obstanka : da lahko zbeži ( vsa kri gre v noge in oseba prebledi) ali da se bori ( vsa kri gre v glavo in zgornji del telesa). V primeru, da je energija prvega Marsovega centra šibka, energetsko manj močna, gre za šibkejšo prizemljenost , kar pomeni, da je občutljivejša, ker je meja fizičnega okolja, telesa slaba. To pomeni, da so reakcije strahu in s tem sprožitve adrenalinskega mehanizma pogostejše, ker se oseba počuti ogroženo že ob najmanjši ogroženosti.

Marsov center je zelo pomemben za stanje imunskega sistema, saj je Mars bojevnik, ki ščiti osebo, njegovo telo. V mehanizmu stresa je Mars tisti, ki ohranja stabilnost in dober imunski sistem preko delovanja nadledvičnih žlez, kjer se sproža stresni hormon kortizol.


Spomnimo se, da je korenska čakra povezana tudi z našimi predniki, kar pomeni, da so v energiji Marsa zaobjeta tudi vsa občutenja, spomini v povezavi s preživetjem, strahom,… naših staršev in vseh prednikov pred njimi. Znanstveno je dokazano, da so čustva, občutenja stvar genetike, zato ni zanemarljivo, da so tudi strahovi, grožnje, doživeti s strani naših prednikov dedna zasnova, ki smo jo nasledili. Prav v tem konceptu lahko najdemo ključ nastanka neke »usodnosti« ali karmičnosti, ki jo astrološko raziskujemo in jo definiramo kot « gensko inercijo ali gensko vztrajnost«. Posameznik je nagnjen k podoživljanju dogodkov, občutkov, čustev,….tekom svojega življenja na podoben ( sličen, enak, isti) način kot se je »nekaj« dogajalo, občutilo, doživljalo,….že v njegovim prednikom, v preteklih generacijah.
Uravnoteženost prvega energijskega centra, korenske – Muladhare čakre oz. Marsovega centra se kaže ob močnem občutenju stabilnosti na dnu hrbtenice. Ko je center v dobrem ravnovesju se počutimo udobno v svojem telesu, občutimo stabilnost, varnost, …smo polni vitalnosti, vzdržljivosti, imamo močan občutek zaščitenosti, tako na fizičnem nivoju ( dober imunski sistem nas varuje pred virusi in bakterijami) kot psihološkem ( oseba močno zaupa vase, je samozavestna). Poleg občutka moči, varnosti, zaščitenosti je pokazatelj uravnovešenosti korenskega centra tudi velika fleksibilnost in dobri refleksi na zunanje impulze ogroženosti kot izraz dobre prizemljenosti. Dober pretok Marsove energije je odraz dobre seksualne energije, ki je v povezavi s kundalini šivo, duhovno energijo, spečo v korenski čakri. Zanimivost, ki odraža moč in stabilnost prve Marsove čakre, je pokazatelj kako, s kakšno energijo, se oseba zjutraj prebuja. Iz nočnega spanca ( 12.hiše, sanje…) se zjutraj prebujamo v aktiven nov vsakdan ( 1.hiša). Težko, zaspano, megleno in zehajoče prebujanje, ko osebi še vse leti iz rok, je znak slabo delujoče korenske čakre.
Glavni pokazatelji neravnovesja prvega energijskega centra, korenske – Muladhare čakre oz. Marsovega centra v astrološki karti se kažejo v ogroženi 1. hiši ( težki planeti , npr. transpersonalci, s težkimi aspekti), ogrožen vladar prve hiše, slabo postavljen ali šibek Mars ( na dnu ali v izgonu) , planeti v Ovnu s težkimi aspekti. Ker pa je Mars tradicionalno povezan tudi z znamenjem Škorpijona in 8.hišo je potrebno proučiti tudi te pokazatelje. Za neravnotežje in vzroke je potrebno najti več pokazateljev, ki kažejo v smer slabo ali slabše delujočega prvega energijskega centra .Fizični pokazatelj je že v osnovi, da osebi konstantno primanjkuje energije. Če v čakri ni dobrega pretoka energije, da je čakra slabo delujoča, manj odprta ali zaprta pomeni, da oseba beži pred reševanjem težav povezanih z lekcijami tega življenja. Oseba je fizično nestabilna in slabo skrbi za svoje telo vezano na hranjenje in fizično aktivnost. Je manj vzdržljiva, običajno s fizično slabo kondicijo. Pojavlja se primanjkljaj vitaminov in mineralov, še posebej železa in beljekovin, kar kaže na slabši imunski sistem in slabšo odpornost telesa. Pojavljajo se problemi z nogami, ker ni pravega pretoka energija skozi noge in stopala

v zemljo. ( od strahu se ne moremo premakniti, noge nam kot otrpnejo). Osnovni problem je prevelika koncentracija energije v zgornjem delu telesa, zaradi pretiranega umskega dela – razmišljanja, zaskrbljenosti,..itn., ki zadržuje energijo,( jo ne spusti čez noge v zemljo…ni fizične dejavnosti, ni stika z zemljo) kar povzroča napetost, nesproščenost, stres in posledično vnetja.

Vnetje so se pojavi fiziološko na psihološki občutek, da smo napadeni z vseh strani in se ne moremo več bojevati. Če telo ne razvije visoke temperature kot hitro obrambo, da se znebi virusov in bakterij,se bolezen podaljša iz akutne v kronično fazo. Slaba cirkulacija povzroča kronično občutenje mraza, podhlajenost in psihološko izhaja iz strahu. Ko se ljudje prestrašijo večkrat slišimo izjave » sem kar zaledenel« ali »zamrznil sem pod strahu«.

Fizična in psihična preobčutljivost je odraz problemov s postavljanjem meja tako fizično kot psihično. Slabe meje se na fizičnem telesu kažejo kot popokane kapilare in modrice, ker so slabe tudi stene krvnih žil, vene so razširjene, lahko nastajajo hemeroidi in težave s krvnim tlakom. Tanka in občutljiva je tudi koža, ki predstavlja fizično mejo telesa in je prvi obrambi plašč.

Spremenjen apetit, preveč ali premalo prav tako kaže na neravnotežje prve čakre. Hranjenje je osnovni princip za preživetje, da se oseba počuti varno in zaščiteno. Prekomerno hranjenje je nadomeščanje tega občutka. Premalo hranjenja pa pomeni, da je nekaj preveč zastrašujočega in se oseba popolnoma zapre, se ne počuti povezane konkretno z družino, z državo….kjer bivajo.

Prva čakra se povezuje tudi z mišicami. Strah in z njim povečana psihična in fizična preobčutljivost,povzroči pomanjkanje energije. Poveča se alarmno aktiviranje simpatičnega živčnega sistema, ki drži organizem v stalni pripravljenosti na beg ali boj, s tem pa so tudi mišice več ali manj v napetosti,kar lahko povzroča različna mišična obolenja vse do simptoma fibromialgije. Neuravnotežen prvi energijski center, ki je kot korenina povezana z izvorom je kot ladja brez sidra, ki zavija v vse smeri, skače iz ene smeri v drugo, prehitro sprejema zaključke, in jih potem tako hitro tudi menja, nima sposobnosti dlje časa ostati na določenem delovnem mestu, na določenem projektu, težko zaključuje stvari. V osnovi je cela karma določena s prvim energijskim centrom. V prevodu iz sanskrta pomeni beseda karma akcijo in akcija je povezana z Marsom in njegovo energijo. Korenska čakra je najbližje Zemlji in je najmočnejša povezava z energijo naših prednikov, za aktivnostjo –delovanjem naših prednikov, lahko rečemo z energijo »prednikovih Marsov«, ki jo danes predstavlja Saturn. Saturn je kot »ostareli« Mars naših prednikov, kjer so shranjeni spomini delovanj, akcij prednikov in sedaj v istem krogu z Marsom živijo naprej in vzpostavljajo odnos med individualnim ( Mars 1. hiša) in kolektivnim ( Saturn, 10. hiša) v eni in isti osebi. Iz te povezave Mars zdravimo s Saturnom in Saturn zdravimo z Marsom. Pozitiven odnos med Marsom in Saturnom je viden, ko je akcija kot delovanje, kot energija ( Mars ) utemeljena, stabilna in prinaša vidne rezultate ( Saturn).


To pa je osnova za razreševanje karme, aktivacija in delovanje ( Mars, prvi korenski energijski center ) po poti vztrajnosti, usmerjenosti do cilja( Saturn, sedmi energijski korenski center) .