Sergeja P. Traven
Astrološko svetovanje
Prispevki v medijih
Intervjuji
Astrološke zgoščenke
Kontakt

za vse informacije
pokličite

gsm 040 699 899

JOGA

KAJ JE JOGA?
Joga je znanost o pravilnem načinu življenju.Pomembna je v vsakodnevnevnem življenju in pravzaprav je način življenja. Na človeka deluje celostno, saj sinhronizira fizično telo, vitalnost, z mentalom, emocijami in našim notranjim, psihičnim delom Beseda yoga pomeni "enost" ali "edinost" in izhaja iz sanskrtske besede yuj, kar pomeni "združiti". Ta enost je v spiritualnem smislu opisana kot povezanost individualne zavesti z univerzalno zavestjo. Enostavno lahko rečemo, da je joga način uravnoteževanja in harmoniziranja telesa, uma in emocij. Do stanja uravnovešenosti pridemo s prakticiranjem asan, pranayame, muder in meditacije.

Znanost o jogi začenja delovati na najzunajnejši vidik osebnosti, fizično telo, kar je za večino ljudi praktična in domača začetna točka. Kadar na tej ravni doživimo neravnotežje, organi, mišice in živci ne delujejo več v harmoniji, temveč drug drugemu nasprotno. Endokrini sistem lahko na primer postane nestalen, učinkovitost živčnega sistema pa se tako zelo zmanjša, da nastopi bolezen. Joga stremi k popolni koordinaciji različnih telesnih funkcij, da ugodno vplivajo na celotno telo. Od fizičnega telesa preide joga na mentalne in emocionalne nivoje. Mnogi ljudje trpijo zaradi fobij in nevroz, ki izvirajo iz stresov in medsebojnega vplivanja vsakdanjega življenja. Joga ne more priskrbeti zdravila za življenje, podarja pa dokazano metodo, da se z njim lahko spopademo in se naučimo uravnotežati vse nivoje svojega telesa in duše.

JOGA IN ZDRAVJE

Joga pomeni tudi »združitev« in predstavlja proces ponovnega zavedanje o združenosti in neločljivosti telesa, uma in duše. Zdravje je po ayurvedi ravnovesje med vitalno in mentalno energijo. Cilj joge je doseganje tega ravnovesja. Harmonija med telesom, umom, energijo in dušo pa je za jogo vitalnega pomena

OSNOVNE TEHNIKE JOGE
Asane
so telesni položaji, ki delujejo na pransko ali energetsko telo, na fizično in mentalno telo.

Pranayama
ali tehnika, pri kateri jogi uporablja dih kot sredstvo za učinkovanje na prano. Prana pomeni energijo, yama pa širjenje, tako pranayama pomeni čiščenje, dviganje in širjenje energetskega polja.

Yoga nidra
je starodavna jogijska tehnika za globoko sproščanje telesa in uma skozi proces globokega zavedanja telesa in proces vizualizacije. Na osnovi tehnike yoga nidre se je razvila sodobna tehnika avtogenega treninga.
© 2006 sergeja.net | izdelava spletne strani: net-paket.com